A szinterezés, azaz porfestés

A különféle fémből készült termékeket nem csak azért festik be, hogy valamilyen színe legyen, hanem azért is, hogy ne tudjon korrodálódni. Ennek a feladatnak a legesztétikusabb, legkorszerűbb, s legolcsóbb kivitelezési lehetősége a szinterezés, főleg ha tömegtermelésről van szó.

Amikor tömeggyártásról beszélünk, nagyon fontos hogy a termék előállításának minden egyes munkafázisa a lehető legolcsóbb legyen. A festési költségek csökkentésekor, kipróbáltak különböző szóró-, mártó- eljárásokat. Sőt megpróbáltak a festék alapanyagaiban és előállítási módszereiben is változtatni, szem-előtt tartva a környezetvédelmi szempontokat. Ennek a folyamatnak az eredménye ez a bevonat-technológia.

Az eljárás lényege az , hogy először zsírtalanítjuk a fémtárgyat majd a finom porrá őrölt, színezett (RAL- színskála szerint) műgyantát (így már porfesték a neve) egy speciális elektrosztatikus porfestő-pisztollyal ráfújjuk a felületre, s mivel a megfelelően adalékolt porfesték statikusan tölthető, hideg fémre is rátapad a por, ezután a munkadarabok bekerülnek a beégető-kemencébe ahol térhálósodik a porfesték..., s ezzel elkészült a műanyag bevonat. Ez az elektrosztatikus porszórás.

A porfestés a fémtömegcikk-gyártásban szinte teljesen kiszorította az oldószeres, azaz a nedvesbázisú festékkel történő felületbevonást. Ezért és egyéb gazdasági tényezők hatására, az utóbbi néhány év folyamán jelentős igénynövekedés tapasztalható e technológia iránt.

Megbízóink különböző fémtermékeket gyártanak, úgymint; üzletportálok, fémredőnyök, üzletberendezések, világítótestek, építőipari lemezburkolatok, légtechnikai eszközök, fémpalackok, járműalkatrészek... E termékek a gyártási fázis utolsó lépcsőfokaként hozzánk kerülnek beszállításra, és mi különböző színűre szinterezzük